TEATERKONCERT VERSION AF “VILD SJÆL”

I øjeblikket arbejder Marianne sammen med sin mand Michael Vesterskov og 2 musikere på en teaterkoncert version af “Vild sjæl”. Frederikke Z. Vesterskov skaber scenografi og visuals. Teaterkoncerten – eller det musikalske billeddigt, som måske er en mere rammende betegnelse – har premiere februar 2018 og vil spille både i Den Musiske Scene og som gæstespil på Mungo Park.

”Dybt inde i alle kvinder er der et vildt og naturligt væsen, en kraftfuld styrke, fuld af gode instinkter, lidenskaber, kreativitet og tidløs viden.
Alt for ofte er vi dog afskåret fra vores indre og vilde natur og dermed også fra vores egen kreativitet. Samfundet har pålagt os at være ”civiliserede”, velopdragne og pæne, og det spiller ind i alle hverdagens aspekter. Vi mister evnen til at bryde faste mønstre og begrænsninger, og vi mister den dybe kontakt til vores følelser og intuition. ”Kvinder som løber med ulve” handler om at slippe vildkvinden fri og om at genfinde sin medfødte naturlige kraft”

Inspireret af denne meget væsentlige bog, fyldt med myter, sagn og eventyr og Estes’ begavede fortolkninger, har Michael Vesterskov skabt musik fra dybet af sin sjæl. Sangene og musikken tager os med på en rejse og sammen med Frederikke Z. Vesterskovs stærke og stemningsgivende visuals, som taler til det underbevidste, kommer vi i kontakt med noget glemt, en urkraft, et hengemt liv, med poesi og med glæde. Gennem billeder, musik, tekster og sang bringes publikum i kontakt med, hvor meget kontrol og selvkontrol, ensretning, rationalisme, materialisme og bedrag(selvbedrag) har fået overtaget.-Når livet er så kontrolleret, bliver der mindre og mindre liv at kontrollere.

Vi tillader os at citere Annisette, som har skrevet:”…og som en fugl uden vinger blev verden, og sangen jeg hører skærer i mit hjerte, og historien, jeg ser, forbløder…sjæletyvene på rov har munde fulde af løgne, spreder kun død-har intet at gi ́;-ingen virkelighed når deres øjne;-kom nu jordens datter-syng nu med liv og sjæl!”…

Det er i al ”enkelthed” det, teaterkoncerten – eller det performative musikalske billeddigt, som vi foretrækker at kalde det- over fortællinger og myter fra ”Kvinder som løber med ulve” skal få os til: ”at synge med liv og sjæl”!-få os til at se(mærke!), at vi forråder os selv-vores inderste væsen;-få os til at spørge: ”Hvad er der sket med min sjæls stemme? hvordan er mit forhold til mit instinktive jeg? hvordan får jeg liv i mit liv igen? hvad er der blevet af ”La Loba”..La Loba, som opmuntrer mennesket til at være mangesprogede, til at tale drømmenes ,lidenskabernes og poesiens sprog flydende”.

Igennem århundreder er de såkaldt farlige kræfter hos kvinder, eller kvindelige kræfter i mænd!, blevet undertrykt eller bortelimineret.de har været skydeskive for dem, der vil kultivere vildmarker-psykens vildtvoksende områder;-de vil udrydde enhver form for instinkter uden at efterlade sig noget i deres forsøg på at tæmme og dermed bevare magten. Fortidens kvindeforfølgelser og heksebrændinger taler deres tydelige sprog; men jagten på ”de anderledes”-de trodsige, oprørske, skæve, uregerlige foregår stadig-om end på en mere ”raffineret”; men ikke mindre farlig måde! Farlig fordi ”afretningen”/ensretningen finder snigende sted og efterlader så alt for mange mennesker glædesløse og tomme, overfladiske, stækkede og ude af stand til at mærke sig selv.

Hvem af os kender ikke mindst ét elsket menneske, der mistede sine instinkter til at træffe gode valg for sig selv, og som var tvunget til at leve en marginaltilværelse eller det, der er værre?
Estes siger: Vi har ikke glemt sangen fra de mørke år: hambre del alma-sangen fra en udsultet sjæl ;men vi har heller ikke glemt den glade ”canto hondo”-den dybe sang,

hvis ord dukker op igen, når vi arbejder på at generobre vores følelser. ”Vildkvinden” er i os.-Man oplever hende ved synet af stor skønhed; mærker hende, når vi ser en særlig, vidunderlig solnedgang eller synet af det nyfødte barns små fødder.. vi kan høre hende gennem musik, som vibrerer i brystbenet, får hjertet til at banke;-vi oplever hende i trommen, fløjten, skriget, råbet. Og gennem det skrevne og talte ord!

Link til musikken: https://itunes.apple.com/dk/album/vild- sj%C3%A6l/585378103

”Vild sjæl”, vil blive opført i første omgang to aftner i ”Den musiske scene”, www.denmusiskescene.dk og som gæstespil med to opførelser på Mungo Park, Allerød.

På scenen medvirker Marianne Mortensen sammen med Henriette Groth på klaver og bratsch og Anja Lillemæhlum på cello.
Frederikke Z. Vesterskov: Visuals og scenografi , Michael Vesterskov: tekster og musik. (www.westwood.dk)

Musikken fra forestillingen “Vild sjæl”  er tilgængelig på Itunes.